Juan de Mesa_Master of Passion - Page 128



sel e cti v e
bibliogra ph y
Bray, Xavier, ed. The Sacred Made Real: Spanish Painting and Sculpture, 1600-1700.
London: National Gallery, 2009.
Hernández Díaz, José, Juan Martínez Montañés (1568-1649). Seville: Ediciones
Guadalquivir, 1987.
Sanchez Canton, Francisco Javier. Fuentes literarias para la historia del arte espanol.
Madrid: , 1923.
Brown, Jonathan. Painting in Spain, 1500-1700. New Haven; London: Yale
University Press, 1991.
Herrera, Francisco. “Iglesia de los Terceros”. In El Retablo barroco Sevillan, edited
by Fatima Halcón, Francisco Herrera, and Álvaro Recio. Seville: Universidad
Sevilla y Fundación El Monte, 2000.
Suzanne Stratton, La Inmaculada Concepción en el arte español (Madrid: Fundación
Universitaria Española, 1989.
Castillo y Utrilla, María José del. El Convento de San Francisco, Casa Grande de Sevilla.
Seville: Diputación, 1988.
Castillo y Utrilla, María José del. “Capillas de las Naciones en el Convento de San
Francisco Casa Grande de Sevilla”. Laboratorio de Arte 18 (2005), pp. 237-243.
Cuesta Hernandez, Luis Javier, Manuel Garcia Luque, Lazaro Gila Medina, Jose
Manuel Gomez-Moreno Calera, Francisco Herrera Garcia, Rafael Ramos
Sosa, Jose Roda Pena, and Francisco Manuel Valinas Lopez. La consolidacion
del barroco en la escultura andaluza e hispanoamericana. Granada: Ed. Universidad de
Granada, 2013.
Dabrio González, María Teresa. Los Ribas. Un taller andaluz de escultura del siglo
XVII. Cordoba: Monte de Piedad, 1985.
De la Villa Nogales, Fernando, and Esteban Mira Caballos. “El crucificado de la
Hermandad de la Amargura de Carmona: Obra de Jorge Fernández Alemán
(1521)”. Atrio 7 (1993), pp. 7-13.
Escuredo Barrado, Elena. “A propósito de la influencia de los grabados como
fuente de la escultura barroca sevillana: Las estampas de los Wierix”. Archivo
Hispalense 99 (2016), pp. 343-366.
Kruft, Hanno-Walter. “Pace Gagini and the Sepulchres of the Ribera in
Seville”. In España entre el Mediterráneo y el Atlántico, Actas del XXIII Congreso
Internacional de Historia de Arte (Granada 1973) vol. 2, pp. 327-338.
Granada: Universidad de Granada,1977.
Celestino. Desde Martinez Montanes hasta Pedro Roldan. (Notas para la historia del arte).
Seville: Tipografía Rodríguez, Giménez y compañía, 1932.
Luna Moreno, Luis. “Gaspar Núñez Delgado y la escultura de barro cocido en
Sevilla”. Laboratorio de Arte 21 (2008), pp. 379-94.
Marías, Fernando. El Greco. Biografía de un pintor extravagante. Madrid: Nerea, 1997.
Gemäldegalerie (Berlin) and Kunsthalle Hypo-Kulturstiftung (Munich). The Spanish
Golden Age: Painting and Sculpture in the Time of Velázquez. Berlin; Munich: Kunsthalle
München; Hirmer: Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin, 2016.
Pacheco, Francisco. El Arte de la Pintura, edited by Bonaventura Bassegoda.
Madrid: Cátedra, 1990.
González Gómez, Juan Miguel. “Juan de Mesa, San Juan Bautista”. In Alonso
Cano (1601-1667) y la escultura andaluza hacia 1600, pp.132-133. Cordoba:
Cajasur, 2000.
González Tornel, Pablo, ed. Intacta María. Política y religiosidad en la España Barroca,
exh. cat. Valencia: Museo de Bellas Artes, 2017.
Hernandez Diaz, Jose. Imagineria hispalense del Bajo Renacimiento. Seville:
Consejo Superior de Investigaciones Cientificas, Instituto “Diego Velazquez,”
Seccion de Sevilla, 1951.
Villar Movellán, Alberto, and Antonio Urquizar Herrera, eds., Juan de Mesa
(1627-2002) Visiones y revisiones. Cordoba: Universidad de Córdoba, 2002.
Wunder, Amanda Jaye. Baroque seville: Sacred Art in a Century of Crisis. University
Park, Pennsylvania: The Pennsylvania State University Press, 2017.
Ortiz de Zúñiga, Diego. Anales eclesiásticos y seculares de la muy noble y muy leal ciudad
de Sevilla, metrópolis de la Andalucía. Madrid: 1796.
Pacheco, Francisco and Gregorio Cruzada Villaamil. Arte de la pintura, su antiguedad
y grandezas, descrivense los hombres eminentes que ha avido en ella, etc. Seville: 1649.
Gómez Piñol, Emilio. “Los retablos del San Isidoro del Campo y algunas
atribuciones escultóricas derivadas de su estudio” In San Isidoro del Campo,
fortaleza de la espiritualidad y santuario del poder (1301-2002), pp.123-129. Seville:
Consejería de Cultura, 2002.
Torrejón Díaz, Antonio. “La iconografía de San Juan Evangelista”. In La obra de
Juan de Mesa: revisiones y nuevas atribuciones. Actas de las III Jornadas de Historia
del Arte, Córdoba-La Rambla, 28, 29 y 30 de noviembre de 2002, pp.371-380.
Cordoba: Universidad de Córdoba, 2003.
Nash, Susie. “’The Lord’s Crucifix of Costly Workmanship’: Colour,
Collaboration and the Making of Meaning on the Well of Moses”. In
Circumlitio: The Polychromy of Antique and Medieval Sculpture., edited by Vinzenz
Brinkmann, Oliver Primavesi and Max Hollein, pp. 356-381. Frankfurt am
Main, Munchen: Hirmer, 2010.
Estella Marcos, Margarita M. Juan Bautista Vazquez el Viejo en Castilla y America:
Nicolas de Vergara, su colaborador. Madrid: Consejo Superior dicas, 1990.
Gómez-Moreno y Martínez, Manuel. La Escultura del Renacimiento en España.
Barcelona: Pantheon, 1931.
Taubert, Johannes, Michele D. Marincola, and Carola Kleinstuck-Schulman.
Polychrome Sculpture: Meaning, Form, Conservation. Los Angeles, California: Getty
Conservation Institute. 2015.
Pareja López, Enrique, et al. Juan de Mesa. Grandes Maestros Andaluces. Seville:
Ediciones Tartessos, 2006.
Pérez Sánchez, Alfonso E., and Benito Navarrete Prieto. Luis Tristán (ca.15851624). Madrid: Real Fundación de Toledo & Fundación BBVA, 2001.
Phipps Darr, Alan. “Torrigiani, Pietro (1472–1528)”. Oxford Dictionary of National
Biography, Oxford University Press, online ed., Jan 2008 [cited accessed 25
Nov 2016 http://www.oxforddnb.com.ezproxy2.londonlibrary.co.uk/view/
article/27568.
Porres Benavides, Jesús Ángel. “La técnica de Juan Bautista Vázquez el Viejo”.
Unpublished PhD thesis, Universidad de Córdoba. 2014.
Proske, Beatrice Gilman. Juan Martinez Montanes, Sevillian Sculptor. New York:
Hispanic Society of America, 1967.
Roda Peña, José. Pedro Roldán, escultor, 1624-1699. Madrid: Editorial Arco Libros, 2012.
Hernández Díaz, José. Juan de Mesa. Escultor de imaginería (1583-1627). Seville:
Diputacíon, 1972.
Roda Peña, José.“El triunfo del naturalismo en la escultura sevillana”. In
Cuesta Hernández et al. La Consolidación del barroco en la escultura andaluza e
hispanoamericana, pp. 143-178. Granada: Universidad de Granada, 2013.
Hernández Díaz, José. «Crucificados medievales sevillanos. notas para su
catalogación». In Homenaje al dr. muro orejón., edited by Antonio Muro Orejón.
Vol. I, pp. 45-62. Seville: Facultad de Filosofía y Letras, Universidad de
Sevilla,1979.
Rodríguez G. de Ceballos, Alfonso. “The Art of Devotion. Seventeenth-Century
Spanish Painting and Sculpture in its Religious Context”. In Xavier Bray,
ed., The Sacred Made Real: Spanish Painting and Sculpture, 1600-1700, pp.45-58.
London: National Gallery, 2009.
135

Paperturn



Powered by


Full screen Click to read
Paperturn flipbook system
Search
Overview
Download as PDF
Print
Shopping cart
Full screen
Exit full screen